maanantai 9. huhtikuuta 2018

Selittelyä ja poppakonsteja

Tässä, kun on jo yli viisi vuotta toisen lapsen yrittämistä takana niin alkaa olla sellaisia vaiheita, jolloin mieli on maassa ja meinaa luovuttaa ihan täysin. Ihan samaa, kaikki on kokeiltu, syytä ei ole. Ei meille yksinkertaisesti enää toista lasta tule.

No, ensimmäisen lapsen kanssa luovutin myös ja söin magnesiumia sen takia, jospa se auttaisi kuukautiskipuihin. Ne kuukautiset sitten ei tullutkaan. Ehkä magnesiumin takia. Ehkä sen takia, koska oli vuoden ja kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen luovuttanut. Ehkä vaan sen takia, että se oli tarkoitettu niin. Who knows.

Mutta magnesiumia kun googlaa niin kyllä sillä vaikutusta hedelmällisyyteen on. Joten ruokavalion tarkastelu lapsihaaveen yhteydessä on aika järkevää. Mutta sitten taas, missä menee järkevän tarkastelun ja epätoivon hölmön hifistelyn raja? Kun kuitenkin moni tulee raskaaksi suurista puutetiloista ja huonosta ruokavaliosta huolimatta ja sitten moni vieläpä vahingossa.

Mitähän tässä on tullut kokeiltua?

Kahvittomuus. Karkkilakko. Syö kaikki mitä tekee mieli. Seksiasentoja. Älä nouse seksin jälkeen. Seksiä joka päivä. Seksiä joka toinen päivä. Välillä kyllä on ollut pidempiäkin taukoja. Sitten on oviksen bongausta. Ja taas bongattomuutta. Magnesiumia. Urheilua. Urheilemattomuutta. Uusia harrastuksia. Monivitamiinia. Greippiä. Lämpöä. Erilaisia teevalmisteita kuten vadelmalehti-teetä. Mönchspfeffer. Yrttejä. Ja pitkään pitkään myös sellaista, ettei jaksa koko asiaa edes miettiä.

Eli kaikkien kukkien on annettu kukkia.

Paitsi nyt löytyy vielä yksi, mitä en ole kokeillut. Rauta. Lähinnä tämä on epätoivon partaalla syiden etsimistä ja itselleen selittelyä. Mutta silti, olen nainen ja olen kärsinyt varsinkin nuorempana runsaista kuukautisista. Nenän limakalvot ovat kuivat, suuhun tulee helposti tulehduksia. Kyllä, väsymystä ja lievää masennustakin on ollut. Raajojen kihelmöintiä ja tunnottomuus on aivan tuttuja oireita. Ihoa kutittaa. Ummetusta. Päänsärkyjä. Kynsien halkeilua. Kylmät kädet ja jalat. Huimausta ja korvien huminaa. Sydämen tykitystä ja ”muljausta”.

Ei nyt ihan kaikki oireet listalta osunut, mutta lähelle täysosumaa pääsen. Tai niin ainakin selittelen itselleni.

Kilpirauhasarvot on otettu pariin otteeseen. Mutta varastorautaa ei ole muistaakseni mitattu koskaan. Hemoglobiini on ollut ihan ok, joskin aina alarajan lähellä. Sitä on tullut testattua aina silloin kun olen käynyt luovuttamassa verta – näitä kertoja tosiaan on noin viisi viimeisen kolmen vuoden aikana…

Eli uusi hifistely-kokeilu. Rautakuuri. Kaikkea kannattaa kokeilla – ainakin lähes kaikkea.

Viimeisenä kuolee toivo

9 kommenttia:

  1. Ehdottomasti rautaa! Ja isolla annoksella, että vaikutus vasastorautaan olisi taattu.
    Olet saattanut jossain mainitakin, mutta oliko niin, että teillä ei ole aikomustakaan hankkiutua varsinaisten lapsettomuushoitojen piiriin? Sitä kauttahan voisi jo pelkästään kokeilla ovulaatio induktiota tms tukemaan ovulaatiota tai saada muita lempeitä hoitomuotoja.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommentistasi. Kyllä, rautaa meinaan nyt ottaa ainakin jonkun ajan. :)
    Käytiin muutama vuosi sitten tutkimuksissa, silloin ei löytynyt mitään syytä lapsettomuuteen. Ja kokeiltiin vielä luomuna jonkun ajan. Sitten päätettiin kokeilla clomifenia, joka vaikuttikin ihan hyvin (yhdellä pillerillä 3 follia...). Niin puolikkaalla mentiin puoli vuotta, mutta ei silloinkaan tärpännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, tuo selittämättömän lapsettomuuden käsite pitäisi ampua kuuhun. Ainahan jossain vika on ja tuo termi antaa mielestäni liian lepsun kuvan ongelmasta.
      Itse lapsettomuusläärillä käydessä puhuttiin juuri tästä kun syytä ei löydy, että mitä vikoja loppusistaan voisi olla. Mainitsi muun muassa varsinkin synnyttäneillä naisilla olevan kohdun laskeumaa, kohdunkaulan kääntymistä jne. Pieniä syitä, joita on hankala löytää, mutta joilla on parin elämään iso vaikutus..

      Poista
  3. Kiitos viestistäsi!
    Kyllä, olen samaa mieltä. Jossain pitää olla joku syy, miksi raskaus ei ala. Sitä vaan ei löydy. Ja ei kaikki lääkärit jaksa kunnolla perehtyäkään. Itse pitäisi varmasti vaatia paljon tarkempia tutkimuksia. Kunnallisella puolella varmaan vaikeampaa saada, yksityisellä sitten joutuu maksamaan enemmän...

    VastaaPoista
  4. Hei! Huomasin että listastasi puuttuu Gelee Royale. Sitä saa sekä hunajaan sekoitettuna että kapseleina. Hunaja imeytyy paremmin ja itse ostin sitä Ruohonjuuresta. Monet naiset ja etenkin lapsettomat ovat siitä plussanneet. Jos haluat tutustua tarkemmin tähän emomaitoon niin katso mun blogi, olen vasta tehnyt postauksen siitä ja sen terveysvaikutuksista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä.
      Etsin tuosta tietoa netistä. Joillekin on auttanut, joillekin taas ei. Jotkut uskoo, että raskaus sai alkuunsa juuri tuon geleen takia ja sitten taas löytyy hirveä määrä naisia, joilla ei ollut vaikutusta. Ei tuo varmaankaan pahaa tee :)

      Poista
  5. Heip, lueskelin sun viimeisempiä kirjoituksia ja tuli mieleen, että oletteko te missään hoidossa? Siis onko ollut puhetta esim ivfästä? Joskus lapsettomuuden syyt eivät selviä koskaan, mutta voisiko tästä olla apua kenties teille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kiitos kommentistasi.
      Ei olla oltu enää hoidossa kahteen vuoteen. Silloinkin vain kokeiltiin puoli vuotta clomifenia - ilman tulosta, vaikka folleja kasvoi hienosti.

      Ajattelin pitkään, ettei lähdetään rankampiin hoitoihin, mutta mieli on vähän muuttunut. Ei olla kuitenkaan vielä tehty päätöstä asiasta.

      Poista
  6. Heips!Raudan kokeilu kuulostaa hyvältä! Entiedä, onko näistä 100% varmasti hyötyä, mutta tuskin haittaakaan jos kokeilee :
    Foolihappoa olisi tärkeä alkaa syömään jo ennenkuin tulee raskaaksi.
    Rautaa ja kalsiumia myös!
    Sinkki on tärkeää sekä miehelle, että naiselle! E-vitamiinilla on joidenkin tutkimuksien mukaan vaikutusta myös sekä naiselle, että miehelle. Samoiten kofeiinin välttämisestä. Miehellä saunomisen yms välttämisestä ja molemmille myös roskaruuan ja einesten välttämisestä. Sitten on ne perus tupakoimattomuus jne. Ovulaation jälkeen pienestä punaviini lasillisesta saattaa olla hyötyä. Kannattaa kokeilla myös tavipeccia, sen vaikutus on siinä, että paksuntaa kohdun limakalvoa. Lohdutuksena voin sanoa, että stressillä ei ole tutkitusti loppujen lopuksi edes suurta merkitystä-- sillä lapsettomuus on varmasti asia, mikä saattaa stressata. Luin myös jostain, että maksa ruokia, esim maksalaatikkoa kannattaa välttää. Jotkut ovat kokeilleet akupunktiota yrittäessään tulla raskaaksi. Keinoja löytyy siis vaikka kuinka paljon. Vaikka mieli on kuinka maassa tahansa, kannattaa yrittää pitää homma hauskana :) Tsemppiä sinulle ihan kauheasti ! <3

    VastaaPoista

Sekavia ajatuksia

Vauvavuosi on ohi. Ja on todella haikea fiilis. Kyllä tästä vuodesta on nautittu kaikesta univajeesta, hammaskiukusta, räkätaudeista huolima...