perjantai 1. joulukuuta 2017

Tutkimukset ja hoitohistoria

Olipa helppo. Ajan terveyskeskuksen omalle lääkärille voi varata sähköisesti. Syyksi kirjoitin lapsettomuus.

Hassu. Minullahan on lapsi. Mitenköhän lääkäri siihen sitten suhtautuu?

Ei mene kovin kauan ja puhelin soi. Venäläisellä aksentilla, mutta ihan hyvällä suomella (hyvä mun ulkomaalaisena arvostella toisten ulkomaalaistaustaisten suomea ;) ) lääkäri tiedustelee lisätietoja.

”Onko biologisia yhteisiä lapsia?”

”Kauanko olette yrittäneet?”

”Onko säännöllinen kierto?”

”Onko perussairauksia?”

Vastaukset: Kyllä, yksi tyttö, 2v. Puoltoista vuotta yritystä nyt ekan jälkeen, ensimmäisen kohdalla myös yli vuosi. On. Ei ole.

Pääsin nopeasti vastaanotolle. Lääkäri otti tosissaan. Se tuntui hyvältä. Hän ei millään antanut ymmärtää, että vähänkään kyseenalaistaisi, että minulle lapsettomuus voisi olla ongelma. Mutta olipa hän todellakin huvittavakin. Kyseli hyvinkin tarkkoja yksityiskohtia meidän seksielämästä ja ihmetteli siinä kyllä, että miten yrityksemme ajoittuu juuri kierrospäiville 10-16. Suositteli pekaanipähkinöitä.

Siitä seurasivat lukuisat verikokeet. Sisätutkimukset. Lähete sairaalaan. Lisää tutkimuksia. Mies mukana. Miehen tutkimukset. Lisää tutkimuksia.

Ei mitään syytä. Pieni epäilys, etten ovuloi joka kierrossa. Mutta silti. Ei syytä.

Toisaalta helpotus. Raskaudelle ei ole mitään estettä. Mutta toisaalta hyvin musertavaa. Ei syytä eli ei myöskään mitään hoidettavissa olevaa syytä. Ei estettä, mutta ei myöskään mahdollisuuksia poistaa mitään estettä.

Sovittiin, että jatketaan puoli vuotta luomuyritystä. Sitten soitto riittää, että voin aloittaa clomia. Raskaimpiin hoitoihin emme silloin olleet valmiita. Onhan meillä se yksi lapsi.

No, puoli vuosi meni. Ei mitään. Säännöllisiä 26-28pv kiertoja.

Puoleen vuoteen mahtuu noin 6-7 jännitystä, jokaiseen jännitykseen liittyy toivo. Ja samalla puoleen vuoteen mahtuu 6-7 pettymystä. Pettymykset alkaa jo päivä, pari päivää ennen kuin kuukautiset alkaa. Huomaanhan minä, että nyt vihloo siihen malliin. Huomaanhan minä, että makeat tekee erityisesti mieli. Huomaanhan, että olen kärttyinen ja pinna ei kestä. Mutta todellinen isku tulee vasta veren kanssa. Mahaan sattuu. Siihen auttavat buranat. Mutta vielä enemmän sattuu vähän ylempänä. Siihen ei auta buranatkaan.

Soitto sairaalaan. Kokeillaan uutta, clomit. Yksi pilleri muutamana päivänä kierron alussa. Eka clomi-kierto tuottaa 3 follia. Emme saa yrittää. Tuntuu turhauttavalta. Nyt olisi kolminkertainen mahdollisuus onnistua, mutta kielto. Puhuimme miehen kanssa, yritetäänkö kuitenkin. Mutta pelko, että saadaan täyspotti on suurempi. Olenhan minä äiti yhdelle lapselle. Se tarvitsee minua.

Seuraava kierto ja puolikas pilleri. Kaksi follia. Ei tulosta. Eikä tulosta seuraavissakaan clomikierroissa. Siinä meni taas 7 kuukautta. Taas jokaisessa kierrossa jännitystä, toivoa, pelkoa ja pettymystä.

Tuosta hetkestä on jo puolitoista vuotta. Lapsemme on jo yli 5 vuotias. Lapsettomuutta takana 6 vuotta!

Ajatus raskaimmista hoidoista ei tunnu enää kovin pahalta. Mutta epäonnistumisen pelko tuo epävarmuutta ja epäilyksiä. Kannattaako?

2 kommenttia:

  1. oletteko kuulleet miten hyvin akupunktio voi auttaa lapsettomuuden hoidossa. Sain kasvohermohaövauksrn 6 viikkoa sitten ja luokan kiitos sain yhden todella ansioituneen akupuktiolääkärin nimen.

    Hän on kiinalainen ja 30v kokemus sekä on väitellyt akupunktiosta. Hän kertoi, että on auttanut yli 20 naista tulemaan raskaaksi.

    Laitan hän hänen nettisivut tähän. Vastaanotto on Helsingissä.
    http://www.xuefei.fi/main/




    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi.
    Uskon, että joillakin akupunktio voi auttaa, ei siitä varmaan ainakaan ole haittaa.
    Mutta tässä vaiheessa, kun kaikki mahdolliset luonnonkonstit on viiden vuoden aikana tullut tutuiksi -teoriassa tai käytännössä - niin tuo ei paljon ainakaan minulle anna toivoa onnistumiselle.
    Se, että 20 naista on tullut raskaaksi 30vuoden aikana ei ole myöskään kovin kannustavaa. Ulkopuolisena ja lääkäriä ja potilaita tuntemattomana ihmettelen, kuinka moni heistä olisi tullut raskaaksi muutenkin.

    Mutta niin kuin alussa sanoin, ei siitä varmaan ainakaan haittaa ole, jos joku haluaa kokeilla niin siitä vaan :)

    VastaaPoista

Sekavia ajatuksia

Vauvavuosi on ohi. Ja on todella haikea fiilis. Kyllä tästä vuodesta on nautittu kaikesta univajeesta, hammaskiukusta, räkätaudeista huolima...